Ishavsbyen Helse

MIGRENE OG KRONISK HODEPINE

Det er helt absurd hvor mange som sliter med hodepine her til lands. Og det øker..!

Alt etter hvem som presenterer tall fra ulike undersøkelser, så forteller f.eks Nettavisen i en artikkel at 8 av 10 sliter med hodepine, og TV2 melder i en reportasje at 750 000 nordmenn har migrene. Det er, uansett hvordan man snur og vender på det, formidable tall – og et stort problem for veldig mange!

Som terapeut så lar jeg meg overraske når jeg møter pasienter som har hatt kroniske plager i mange år. Noen gang flere tiår. Hvordan i all verden holder man ut plagene!?? Det rett og slett vanskelig å fatte hvor mye lidelser dette fører med seg for den enkelte.

Mitt utgangspunkt når jeg jobber med å veilede pasienter, er at alle har sine unike og individuelle behov. Alle har også en historie og en bakgrunn – et liv som ble levd FØR aktuelle plager oppsto, og sykdom kanskje ble dominerende i livet. I denne historien kan det finnes viktig informasjon om utløsende faktorer, og hvordan det hele utviklet seg etter hvert. Det fins en jungel av gode råd og aktuelle behandlingsformer der ute, og dess mer tabloide oppslagene blir, dess mer blir de av typen “dette hjelper mot ditt og datt”, og “ny kur mot”…. Felles er at de nører opp under vår trang til å generalisere – at noe (helst noe enkelt, som ikke krever spesiell innsats over lengre tid) skal hjelpe alle. At vi mennesker bare er som en simpel maskin, produsert på det samme samlebåndet – og dermed kan alle “kjøres på samme olja”..

Det kan ikke blir særlig mer feil! For vi er alle helt unike skapninger – og når noe skal rettes opp i, når noe skal rebalanseres og gjøres bedre, så må man etter min mening starte akkurat der! Som eksempel: om du er pasient hos meg grunnet uttalte migrene-plager, så blir du fint lite hjulpet av at jeg forklarer deg at noen spesielle arterier i hodet utvider seg når du har anfall. I det hele tatt, så hjelper det deg lite om jeg er fokusert på symptomene dine – i stedet for DEG. Som oftest ender vi opp med fokusområder som er viktig å få “orden” på, for at det i neste omgang kan få en positiv virkning på selve hovedproblemet. Det kan være mange ting samtidig, som f.eks fettsyrebalanse, væske og elektrolytter, søvnhygiene etc. Og hva med matintoleranser? Mange kan ha skjulte intoleranser mot forskjellige matvarer.

Et annet aktuelt analyseredskap i denne sammenhengen (og mange andre), er selvsagt “Hårmineralanalyse”. Mineraler og vitaminer har stor terapeutisk betydning, og ved hjelp av mineralanalysen kan vi i langt større grad målrette behandlingen med kost og kosttilskudd. Uansett, det tar tid. Dessverre kan man si, så gjør det det. På den annen side – kan man forvente noe annet? I de fleste tilfeller så tar det også veldig lang tid å utvikle “kroniske” tilstander. Da er det kanskje ikke så rart at det kan ta noen uker eller måneder for kroppen å komme over i bedre spor.