Ishavsbyen Helse

LYS I MØRKETIDA

 

Den er her. Mørketida. For mange en pest og en plage, med søvnvansker og nedsatt form, stadige forkjølelser og luftveisinfeksjoner. Og for å ikke snakke om alle rundene med omgangssjuke..! Men for mange er dette en riktig så fin tid av året. Man går på en måte inn i en litt annen modus. Litt roligere, kanskje. Og definitivt med mer hjemmekos. Kveldene har blitt lange – og de kommer til å være det en god stund framover, enten man liker det eller ikke.

De av dere som kjenner meg, vet at jeg ikke er alt for stor tilhenger av generelle helseråd av typen “dette gjelder alle”. Men, ingen regel uten unntak. Og dagens helseråd gjelder absolutt alle! I alle fall alle som liker å brenne stearinlys i mørketida (og ellers) innendørs. Hva slags type lys du velger å brenne, har stor betydning for din helse. Og kanskje enda viktigere – for de du bor sammen med!

Vanlige stearinlys som du kjøper i butikken (gjerne på tilbud) er ikke bra for deg og dine! Bom basta – det er den korte versjonen. Men du kan trygt lese videre, om du ønsker å vite mer. Litt lengre ned kommer det, kanskje ikke så overraskende, også noen gode nyheter. 

Stearinlys er stort sett laget av parafin, som er et bi-produkt av petrolium. Dette krever mye kjemisk behandling for å oppnå hardhet og farge. Dessuten må det parfymeres heftig, for at det i det hele tatt skal være mulig å brenne de innendørs uten å “kveles” av stanken. Resultatet er en forbrenningsprosess som avgir store mengder toksiner. Noe av dette ser i form av svart sot på vegger og tak. Det du inhalerer ser du kanskje ikke like tydelig. Men kanskje du har merket det: kløe i øynene, rennende øyne, tett nese, sår hals, hodepine, migrene etc? For å nevne noe… Sotpartikler i lungene er svært helseskadelig for alle, og spesielt for barn og astmatikere. Overdreven brenning av stearinlys innendørs avgir så mye giftstoffer, at det kan sidestilles med moderat røyking innendørs eller med uteluften i svært forurensede byer. (Folkehelseinstituttet)

Hadde det ikke vært fantastisk om man kunne brenne levende lys innendørs, og samtidig gjøre inneklimaet bedre? At lysene du brenner, i stedet for å forurense lufta, faktisk renser den. De lysene finnes, og du har sikkert hørt om de på et eller annet tidspunkt:

 

BIVOKSLYS

Det stemmer – i dag slår jeg et hardt slag for lys laget av 100% ren bivoks. Hvorfor? Jo, fordi bivokslys er et naturlig, bærekraftig og fullstendig kjemikaliefritt alternativ til konvensjonelle fossilbaserte lys laget av parafin eller stearin. Bivokslys er miljøvennlige og allergivennlige, og de forurenser ikke inneklimaet med sotpartikler og kjemikalier. Tvert om – når du brenner bivoks, så renses luften! Er du overbevist?? Her kommer litt mer: bivokslys brenner med høyere temperatur enn vanlige lys. Dermed brenner de ikke bare rent (uten å dryppe eller sote), men også roligere. Flammen er gjerne litt hvitere. Mange som plages med migrene/ synsforstyrrelser kan oppleve at anfall utløses av vanlige blafrende lys, men ikke av bivokslys. Lysene brenner også lenger enn vanlige lys, ettersom de har så høyt smeltepunkt. (Bivoks har det høyeste smeltepunktet av all voks). Mange astmatikere og folk med luftveisproblemer har stor nytte av å brenne bivokslys innendørs, og faktisk så brenner mange lys på soverommet et par timer før leggetid, for å rense lufta der og unngå å bli tett.

Ishavsbyen Helse har inngått et samarbeid med Hødnebø Gård (utenfor Kragerø) om videresalg av noen av de fantastiske produktene som ekteparet Hødnebø og deres noen millioner bier produserer. I hovedsak kommer vi til å ha en del av deres bivokslys på lager, samt honning (nydelig lynghonning på ½ kg glass), ringblomstsalve, leppepomade og honningsåpe.

Hvordan handle produkter fra IH? Siden vi fortsatt ikke har åpnet noe kontor, så foregår alt salg som direktesalg. Et par kvelder i uka kommer jeg til å ta med varer i bilen, og dra rundt til kunder i Tromsø-området. Vil du at jeg skal stoppe innom? Ta direkte kontakt, eller send mail, så avtaler vi. Ellers kan man også ta direkte kontakt for å avtale å komme innom her.

Brenn lys i mørketida – lys som gjør godt for både kropp og sjel.

Kai